Cokoliv může být založeno pod [Různé].

Daniel Keyes: Růže pro Algernon

11.08.2008 22:27

Růže pro Algernon (Flowers for Algernon, 1959)

Povídka má podobu deníku Charlie Gordona. Charlilemu je 37 let, má IQ 68, pracuje jako pomocný dělník  v továrně a moc touží po tom, být chytřejší a proto navštěvuje večerní školu, kde se učí číst a psát. Povídka (deník) začíná v době, kdy učitelka z večerní školy doporučí Charlieho jako vhodný pokusný objekt dvěma vědcům, doktorovi  Straussovi  a doktorovi Nemurovi,   zabývajícím se umělým operativním zvýšením inteligence. Charlie je první člověk, na kterém bude operace provedena, před ním byla inteligence uměla navýšena laboratorní myši Algernon.

Charlie podstoupí operaci. Nárůst jeho inteligence můžeme sledovat v deníku, kde popisuje co se s nim děje. Změny Charlieho inteligence se samozřejmě projevují i postupnou změnou podoby zápisů. Z vysmívaného nevědomého idiota se Charlie stává géniem, který  se aktivně zapojí do výzkumu  obou doktorů.

Jenomže i v tomhle ráji prší...

Tahle povídka je dost drsnám žádný čtení k vodě ani do čekárny k lékaři.  Může vám způsobit silný pocit smutku a úzkosti,  stejně jako mně - první přečtení mě docela vzalo. Ale napsaná je sakra dobře. A rozhodně stojí za přečtení.

Celou povídku si můžete přečíst napřiklad zde.
 


Daniel Keyes: americký spisovatel, narozený 1927 v Brooklynu. Více o něm např. zde (en)  a zde (cs).

Za povídku Růže pro Algernon obdržel prestižní ocenění Hugo (1960, Hugo Award for Best Short Story), za její románovou podobu cenu Nebula (1966, Nebula Award for Best Novel). 

Román se od svého vzniku dočkal mnoha podob, například: