Cokoliv může být založeno pod [Různé].

5 x kuře = ( o víkendu si dejte něco jiného)

18.08.2008 21:34

 

Kuře v soli

1  kuře
1 kg soli

 

Sůl vysypeme na pekáč a na ni položíme oprané a osušené kuře. Vložíme do trouby a pečeme. V receptu je uvedena doba pečení 1 hod 30 minut, ale raději na to moc nespoléhejte a průbežně kontrolujte.

Tohle byl oblíbený dietní recept mé babičky. Upečené kuře chutná jako grilované, ale doproučuji sníst hned. Když vystydne, už to není ono.

 

Kuře na zelí

(dietní recept od Šminky)


1 kuře
1-2 pytlíky kysaného zelí
sůl
kmín
slanina, pokud nedržíte dietu
popřípadě cukr

 

Ze zelí slijeme lák, je-li příliš kyselé, propláchneme ho, nestačí-li ani to, tak ho pak v nádobě trochu přisladíme. 

Pokud hodláme použít slaninu, pokrájíme ji na kostičky a rozmístíme na dno pekáče nebo velkého kastrolu, pak na ni rozložíme zelí.
Pokud slaninu nepoužijeme, rozložíme zelí rovnou na dno nádoby.

Zelí  přisolíme, pokmínujeme, je-li potřeba, přisladíme.

Na zelí  položíme očištěné, osolené a okmínované kuře, trochu podlijeme, přiklopíme a nejprve v troubě dusíme skoro do měkka.

Pak odklopíme a dopečeme, aby se udělala kůrčička.

Během přípravy podle potřeby podléváme.

 

Poznámka: stejně můžeme připravit i jiné druhy masa . například krůtí stehno, krůtí mix, samotná kuřecí křídla, vepřový bůček (ten pochopitelně bez slaniny).

 

Červené kuře

(další recept od Šminky)

 

sůl
2 lžíce octa
750 ml vody
50 g cukr krupice
4 lžíce sojové omáčky
olej na smažení
1 lžička mletého zázvoru
1 celé kuře (cca 1,25 kg)

 

Kuře s kůží rozdělíme na 12 kousků. Na rozpálením oleji maso prudce osmažíme ze všech stran. Šťávu z masa necháme vysmažit, potom přilijeme ocet, opět necháme vysmažit a poté přidáme vodu. (Maso by mělo být ponořené).

Na prudkém ohni vaříme asi 10 minut. Pak přidáme sůl, zázvor a cukr se sojovou omáčkou. Přiklopíme poklicí a ještě dusíme na mírném ohni. Kuře zčervená, voda se odpaří a na dně pánve zůstane pouze šťáva.

Maso naservírujeme společně s rýží na talíře a šťávou z masa rýži přelijeme.

 

Kuře na pomerančích

1 kuře
3 pomeranče
sůl
mletý pepř
tymián
2 lžíce másla
olej
popřípadě 2 lžíce hrubě pokrájených mandlí nebo vlašských ořechů (nemusí být)

 

Kuře rozdělíme na porce, porce osolíme, opepříme a zprudka osmahenme na másle s olejem.

Okořeníme tymiánem a dáme péci do trouby.

Ze dvou pomerančů vymačkáme šťávu, ke konci pečení ji přidáme do vypečené šťávy z kuřete spolu s půl lžičkou strouhané pomerančové kůry
(pozn.: kůru můžeme použít jen, nebyla-li chemicky ošetřena - obávám se, že dneska je ošetřena vždycky).

Zbylý pomeranč oloupeme a nakrájíme na kolečka, kterými ozdobíme porce kuřete.

 

Podáváme s rýží přelitou šťávou z kuřete.

 

Pozn: před koncem přípravy můžeme kuře posypat mandlemi nebo ořechy .

 

Kuře na saturejce nebo bazalce

1 kuře
2 lžičky rozdrcené susšené saturejky nebo 2 lžíce usekané čerstvé (nebo bazalka nebo yzop nebo estragon)
1 cibule
1 lžička zázvoru
10 dkg másla
sůl

 

Kuře osolíme a posypeme zvenku  i uvnitř  saturejkou.

Necháme 1 hodinu odležet v chladnu.

Okořeníme zázvorem a upečeme na másle a pokrájené cibuli v troubě.

 

Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

 

 

Anebo jestli máte mikrovlnku s grilem nebo funkcí crisp, tak si prostě kupte kuřecí špalíčky a grilovací koření . Popřípadě ještě cibuli a cihlu (sýr!) a postupujte takto:
 

Kuřecí špalíčky posypte grilovacím kořením a ugrilujte v mikrovlnce spolu s pokrájenou cibulí. V sezóně můžete přidat ještě nakrájenou zeleninu (rajčata, cukety, okurky, papriky). Posypte ji také grilovacím kořením, rajčata můžete tymiánem. 

Před koncem přípravy můžete kuřecí špalíčky poklást plátky sýra a nechat ho trochu roztéct teplem.

(Trochu! Připečený se z grilovací pánve hůře čistí)

Celé to budete mít hotové asi za čtvrt hodiny a pak si můžete třeba číst.

Pozn: Pokud máte kocoura, nezapomeňte se s ním rozdělit o kuře. Zeleninu si nechte celou :-)