1 kuře
1 kg soli
Sůl vysypeme na pekáč a na ni položíme oprané a osušené kuře. Vložíme do trouby a pečeme. V receptu je uvedena doba pečení 1 hod 30 minut, ale raději na to moc nespoléhejte a průbežně kontrolujte.
Tohle byl oblíbený dietní recept mé babičky. Upečené kuře chutná jako grilované, ale doproučuji sníst hned. Když vystydne, už to není ono.
(dietní recept od Šminky)
1 kuře
1-2 pytlíky kysaného zelí
sůl
kmín
slanina, pokud nedržíte dietu
popřípadě cukr
Ze zelí slijeme lák, je-li příliš kyselé, propláchneme ho, nestačí-li ani to, tak ho pak v nádobě trochu přisladíme.
Pokud hodláme použít slaninu, pokrájíme ji na kostičky a rozmístíme na dno pekáče nebo velkého kastrolu, pak na ni rozložíme zelí.
Pokud slaninu nepoužijeme, rozložíme zelí rovnou na dno nádoby.
Zelí přisolíme, pokmínujeme, je-li potřeba, přisladíme.
Na zelí položíme očištěné, osolené a okmínované kuře, trochu podlijeme, přiklopíme a nejprve v troubě dusíme skoro do měkka.
Pak odklopíme a dopečeme, aby se udělala kůrčička.
Během přípravy podle potřeby podléváme.
Poznámka: stejně můžeme připravit i jiné druhy masa . například krůtí stehno, krůtí mix, samotná kuřecí křídla, vepřový bůček (ten pochopitelně bez slaniny).
(další recept od Šminky)
sůl
2 lžíce octa
750 ml vody
50 g cukr krupice
4 lžíce sojové omáčky
olej na smažení
1 lžička mletého zázvoru
1 celé kuře (cca 1,25 kg)
Kuře s kůží rozdělíme na 12 kousků. Na rozpálením oleji maso prudce osmažíme ze všech stran. Šťávu z masa necháme vysmažit, potom přilijeme ocet, opět necháme vysmažit a poté přidáme vodu. (Maso by mělo být ponořené).
Na prudkém ohni vaříme asi 10 minut. Pak přidáme sůl, zázvor a cukr se sojovou omáčkou. Přiklopíme poklicí a ještě dusíme na mírném ohni. Kuře zčervená, voda se odpaří a na dně pánve zůstane pouze šťáva.
Maso naservírujeme společně s rýží na talíře a šťávou z masa rýži přelijeme.
1 kuře
3 pomeranče
sůl
mletý pepř
tymián
2 lžíce másla
olej
popřípadě 2 lžíce hrubě pokrájených mandlí nebo vlašských ořechů (nemusí být)
Kuře rozdělíme na porce, porce osolíme, opepříme a zprudka osmahenme na másle s olejem.
Okořeníme tymiánem a dáme péci do trouby.
Ze dvou pomerančů vymačkáme šťávu, ke konci pečení ji přidáme do vypečené šťávy z kuřete spolu s půl lžičkou strouhané pomerančové kůry
(pozn.: kůru můžeme použít jen, nebyla-li chemicky ošetřena - obávám se, že dneska je ošetřena vždycky).
Zbylý pomeranč oloupeme a nakrájíme na kolečka, kterými ozdobíme porce kuřete.
Podáváme s rýží přelitou šťávou z kuřete.
Pozn: před koncem přípravy můžeme kuře posypat mandlemi nebo ořechy .
1 kuře
2 lžičky rozdrcené susšené saturejky nebo 2 lžíce usekané čerstvé (nebo bazalka nebo yzop nebo estragon)
1 cibule
1 lžička zázvoru
10 dkg másla
sůl
Kuře osolíme a posypeme zvenku i uvnitř saturejkou.
Necháme 1 hodinu odležet v chladnu.
Okořeníme zázvorem a upečeme na másle a pokrájené cibuli v troubě.
Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.
Kuřecí špalíčky posypte grilovacím kořením a ugrilujte v mikrovlnce spolu s pokrájenou cibulí. V sezóně můžete přidat ještě nakrájenou zeleninu (rajčata, cukety, okurky, papriky). Posypte ji také grilovacím kořením, rajčata můžete tymiánem.
Před koncem přípravy můžete kuřecí špalíčky poklást plátky sýra a nechat ho trochu roztéct teplem.
(Trochu! Připečený se z grilovací pánve hůře čistí)
Celé to budete mít hotové asi za čtvrt hodiny a pak si můžete třeba číst.
Pozn: Pokud máte kocoura, nezapomeňte se s ním rozdělit o kuře. Zeleninu si nechte celou :-)
Claudie Nováková
Máte rádi sníh?