Cokoliv může být založeno pod [Různé].

Buřtguláš

12.08.2008 19:18

Léta jsem vařila brambory na paprice, tak jak mě je naučila maminka. A chutnaly mi. Jenže pak jsem jednou ochutnala buřtuguláš dle receptu Pišty Hufnágla a brambory se mohly jít schovat...

 

Jak tedy na to? Čtěte:  

 

Pišta Hufnágl: Jak vaříte buřtguláš? 

Já takhle:

Ingredience:
hrnec (velký, řekněme nějakých patnáct čísel na výšku a v průměru zhruba pětadvacet)
2 velké cibule (případně 4 poloviční či 8 čtvrtinových)
sádlo (nejlépe domácí, ale snese to i olej, máslo a podobně)
800g až 1kg točeňáku
100g hladké mouky
6 čajových lžiček mleté sladké papriky
5 čajových lžiček mleté pálivé papriky (slabší povahy mohou ubrat)
zhruba dva litry vroucí vody
2kg brambor
4 čajové lžičky soli
3 čajové lžičky kmínu
4 bobkové listy (to je takový to, jak to měl na hlavě Cézar)
1 konzervu rajského protlaku (cca 100 až 120g)
1 palička česneku
2 čajové lžičky majoránky

 

Ponejprv si oloupu a nakrájím cibule, a kydnu je s pěti vrchovatými lžícemi domácího sádla do hrnce. Do toho velkého hrnce. Nejsme, pánové,
troškaři, no ne? Nebudeme přeci vařit v nějakém koflíčku. Navrch, buřtguláš, uvařený ve velkém hrnci, vyniká tím, že je ho hodně. Tudíž vydrží dva až tři dny. Podle toho, kolik máte doma krků či jak moc jste žraví.

Potom vezmu kilo točeňáku (Pozor, nutno před samotným vařením dokoupit! Točeňák se běžně v ledničce nevyskytuje. Patrně nepatří k základní výbavě.) a oloupu ho. Neptejte se mě, proč. Netuším to. Nicméně babička mi to vždycky kladla na srdce, tak tedy loupu. A radil bych to i vám.
Po oloupání vyhodíme slupky (to se v žádné kuchařce nedočtete, na to jsem přišel metodou pokus/omyl) a nahatý točeňák nakrájíme na cca dvoucentimetrové kostičky. Ale je to vcelku fuk. Zezačátku jsem to měřil, teď už to dělám "vod voka", coby profík.
Nakrájený salám švihneme do nějaké misky, dáme stranou a vrhneme se na brambory. Těch budeme potřebovat dvě kila. Jemnější povahy je oloupou. Nakrájíme též na kostičky a odložíme.

Mimochodem, to krájení na "kostičky" neberte moc doslova, točeňák i brambory mají sklony ke kulatosti, a skutečná kostička jde udělat leda z toho vnitřku. Kraje budou vždycky kapku šejdrem...

Mno... Hlavní ingredience máme, tak se pusíme do vaření. Dopijeme první pivo, a zapálíme pod hrncem se sádlem a cibulí. (Majitelům sklokeramických varných desek nedoporučuji. Nehořej, svině.)
Cibulku zpěníme cca během jednoho cigára (pro nekuřáky - asi pět minut), vrzneme k ní nakrájený točeňák a osmahnem ho. Doporučuji sem tam promíchat.

******************************************************************************************************************************************************************
INTERMEZZO
Jedním z důvodů, proč píšu tenhle návod, je i nesmírná stupidita většiny kuchařských knih - na začátku vám napíšou "připravte si cibuli, kilo točeňáku, dvě kila brambor a koření",  a pak se dočtete "zpěňte cibuli" (budiž, na jejím množství tolik nesejde) a hned po tom "přidejte nakrájený oloupaný salám". No ale copak snad někdo na začátku napsal, že ten salám mám nakrájet, neřku-li oloupat??? Snažíte se to teda stihnout než se ta pojebaná cibule spálí, ale i když to stihnete, další rada kuchařky zní "po pár minutách smažení zalijte  horkou vodou a vsypte nakrájené brambory". Psal snad někdo na začátku, že se ty brambory mají nakrájet? Psal snad někdo že si máme předem připravit horkou vodu? Nepsal! Je čas na revoluci. Muži, požadujme exaktní kuchařské knihy! Nenechme se odbýt nedokonalými spisky postrádajícími základní informace! .... No nic. Zatím, co jsme se rozčilovali, osmahl se nám salám.
******************************************************************************************************************************************************************

Nyní na příjemně osmahlý salám zlehka nasypeme mouku, přičemž snížíme intenzitu plamene na minimum. Mícháme, co to jde, až se udělá taková jakoby kašička. Leckdo tomu říká jíška. Když je to moc suchý, přilejeme olej. Po dvou-třech minutách míchání přisypeme obě papriky (viz seznam ingrediencí) a opět na malinkatém ohýnku chvilku mícháme (dejmetomu dvě minuty). Potom zalejeme vroucí vodou,
přidáme na plamínku aby se věc vařila, a jdeme si dát další cigáro (zhruba pět minut).

Po pěti minutách varu vsypeme ony nakrájené brambory, sůl a kmín, vhodíme bobkové listy a ještě do toho vrzneme konzervu rajského protlaku. Zamícháme, a jdeme si dát další pivo.

Celá směs se začne vařit, přičemž není od věci to semo tamo promíchat. Jednak ty buřty lezou nahoru, a jednak se to připaluje. Vaříme zhruba půl hodiny, tedy dvě až tři piva. Úspěch díla poznáme podle toho, že buřtguláš zhoustne, a brambory začnou být poněkud rozvařené.
Nehoustne-li objekt, lze postupně přisypávat hladkou mouku, až do kýženého výsledku. Následně vypneme sporák a do buřtguláše protlačíme přes takové to specielní mufátko několik stroužků česneku (cca z jedné paličky) a vmícháme majoránku.

Lahodný a jednoduchý pokrm je hotov a připraven k podávání. Děti to zbožňují a v očích manželek či přítelkyň se stanete králem kuchařů, proti němuž je nějaký usmolený Jamie Oliver picmochem, kterému by nesvěřily ani pytlík čaje.

Dobrou chuť! :)

(originál receptu se nachází zde)