Zas nejsou prachy
tak teda co teď
Ve špajzu jen nudle
a v ledničce led
v peněžence korun
krčí se jen pět...
no někdy to prostě nějak nevyjde - pak nezbývá než zapátrat v zásobách a vařit podle toho co všechno člověk najde
Nejjednoduší varianta - chleba najkrájíme na krajíčky a opečeme na sucho na teflonové pánvi přáípadně v topinkovači. Pokud náhodou máme vhodný tuk (olej, sádlo, omega a pod), osmažíme na tuku.
Topinky můlžeme podávat klasicky se solí a česnekem, ale taky se dají jenom posolit nebo posypat pokrájenou cibulkou zpěněnou na trošce tuku.
Další varianty:
topinky s vajíčkem - v misce rozšleháme vajíčko, přisolíme, podle chuti můžeme i přikořenit svým oblíbeným kořením
krajíčky chleba namáčime jednou stranou ve vajíčku a hned smažíme - začíname tou vajíčkovou stranou
usmažené můžeme přizdobit cibulí, okurkou, kečupem
(pozn: jedno vajíčko vystači až na čtyři kusy topinek - záleži na velikosti)
topinky s vajíčkem a sýrem - luxusnější varianta předchozího receptu, kdy do rozšlehaného vajíčka přidáme jeěte nastrouhaný tvrdý sýr
topinky s nivou - na topinky nadrobíme sýr niva a necháme chvíli zapéct v troubě dokud se sýr poněkud nerozpustí
60 dkg staršího chleba
3/4 l mléka
sůl, kmín, 2-3 stroužky česneku
hrubá mouka
sádlo nebo olej
chléb s kůrkou nalámat neb natrhat na kusy, ty namočit do mléka a nechat změknout
ze změklého chleba vymačkat přebytečné mléko a chléb umlít v mlýnku na maso
osolit, přidat kmín a utřený nebo prolisovaný česnek
hrubou moukou zahustit na řidší těsto
péci na tuku jako bramboráky, podávat horké s čajem
na 1 osobu 4 brambory
sádlo, česnek, sůl
brambory i se slupkou dobře omyjeme (slabší povahy je oloupou), nakrájíme na plátky asi 1/2 cm tlusté
plech na pečení potřeme vodou, rozložime na něj plátky brambor a pečeme na prudkém ohni
jakmile se nafouknou, otočíme je na druhou stranu
v kastrůlku na kamnech rozehřejeme tuk a vmícháme do něj česnek utřený se solí
brambory v misce promícháme, protřeseme s touto směsí
brambory
hrubá mouka
sůl
vejce /na každou placku 1 ks/
brambory nastrouháme na hrubém struhadle, slijeme z nich vodu, připadné i trochu vymačkáme
osolíme a promícháme s moukou, aby držely pohromadě
smažíme placky - uprostřed placky necháme volné místo, po osmažení jedné strany a otočení placky dáme doprostřed placky žloutek a okraje zalijeme bílkem - dosmažíme
1 kg brambor
5 větších lžic hl. mouky
sůl
máslo nebo sádlo
cukr, mletý mák nebo skořice
brambory oloupeme, rozkrájíme, dáme do hrnce s vařící vodou, osolíme a vaříme takřka do měkka
vodu slijeme do jiné nádoby, obrácenou vařečkou uděláme do brambor asi 5 otvorů až ke dnu a do nich nasypeme mouku
zalijeme vodou z brambor a přikryté pokličkou necháme na velmi malém ohni asi 15 - 20 minut propařit, pak slijeme přebytečnou vodu a vymícháme do hladka
tuk ropzpustíme na kamnech, namáčíme v něm lžíci a tou vykrajujeme z brambor škubánky
škubánky na talíři posypeme cukrem a mákem nebo skořicí a omastíme
zbylé škubánky můžeme vytvarovat do válečku, zabalit do alobalu a schovat do ledničky třeba na večeři - stačí je pak nakrájet na tenčí plátky a ty osmažit na tuku
těstoviny
sůl
mléko
tavený sýr
koření /například provensálské nebo na b ylinkové máslo/
těstoviny uvaříme podle návodu na nich
na omáčku rozpustíme v mléku tavený sýr (přibližné množství - 2 kostky taveného sýra na půl litru mléka) - nejlépe v takovém tom dvojitém hrnci na mléko, jinak dáváme pozor abychom to nepřipálili, zahříváme zvolna
okořeníme a ještě trochu prohřejeme
na talíři těstoviny přelijeme omáčkou
brambory
sůl
tavený sýr
lahůdková cibulka nebo pórek
máslo
brambory uvařit , rozmačkat, zamíchat do nich taveňák, nadrobno nakrájenou lahůdkovou cibulku nebo pórek a máslo
1 lžíce mouky
trochu másla (sádla)
1 lžička kmínu
sůl
(popřípadě pepř, paprika, kousek masoxu)
těstoviny nebo chléb
z mouky a tuku připravíme jíšku (tuk rozputíme, nasypeme do něj mouku a za stálého míchání osmahneme až to zezlátne), přidáme kmín, popř. pepř a papriku, za stálého míchání osmahneme do hněda, zředíme vodou (popřípadě přidáme masox), osolíme, povaříme do zhoustnutí
do hotové zavaříme těstoviny nebo podáváme s opečeným chlebem
asi 1 l vařící vody
4 středně velké brambory
pepř
3-4 stroužky česneku
1 lžička soli
popřípadě špetka majoránky
1 lžíce husího nebo vepřového sádla
tvrdší chléb
ve vodé uvaříme rozkrájené brambory, pak rozmělníme na menší kousky
přidáme česnek utřený se solí, pepř, popřípadě majoránku
naléváme do talíře na nakrájený chléb
nakrájený chléb můžeme pro změnu předem opéci, pak teprve dát do talíře
1 kg brambor, sůl
1 lžíce másla
1 1/2 lžíce polohrubé mouky
1 větší rozsekaná cibule (nebo porkájená na drobno)
2 šálky vývaru z masa (popřípadě bujón, masox nebo jen voda)
sůl
brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě
(časově to vychází asi tak, že dáme vodu ve vhodném hrnci na kamna a dáme se do loupání brambor - voda začne vřít přibližně v okmamžiku, kdy končíme s loupáním)
zatímco se vaří brmabory, připravíme si omáčku:
z másla a mouky připravíme jíšku, v ní osmahneme cibuli, postupně zalijeme vývarem (vodou) - opatrně a mícháme, aby se neudělaly žmolky
za stálého mícháni povaříme nejméně 15 minut
do hotové můžeme přidat nakrájenou cibulovou nať
hotovou omáčku podáváme s uvařenými brambory
jako třetí do kombinace by se hodil vařený vepřový jazyk nebo uzené maso, ale to asi zrovna teď v ledničce nenajdeme - no, můžeme si ho alespoň představovat
rýže
levný měkký salám
sůl
paprika
trochu tuku
rýži uvaříme
salám nakrájíme na kostičky, opečeme na troše tuku, přidáme papriku a rychle osmahneme, nakonec přimícháme uvařenou rýži
brambory
voda
sůl
případně i :
máslo
tvaroh, žervé nebo lučina, máme-li
pažitka
brambory dobře umyjeme a uvaříme ve slupce do měkka
podáváme na míse, zakryté utěrkou aby nevystydly
dále na stůl připravíme sůl, popřípadě i máslo a tvaroh, sýr nebo lučinu, popřápadě i usekanou pažitku
brambory si loupe každý sám na svém talíři a dochucuje podle sebe z dostupných surovin
velmi vhodné jídlo pro stmelení rodiny :-)
pozn: pokud nějaké brambory zbudou, zabalíme je do alobalu a uschováme v ledničce, později z nich můžeme udělat bramborové placky:
na 1 kg brambor cca 10 dkg hladké mouky + mouku na vál
sůl
popřípadě tuk na opékání
uvařené oloupané vychladlé brambory umeleme nebo jemně nastrouháme
na vále spojíme brambory s hladkou moukou a solí (s moukou to nepřeháníme)
z hladkého těsta vytvoříme váleček, z toho krájíme dílky a ty na pomoučením vále rozvalujeme na oválky silné asi 8 mm a opékáme na malém množství tuku po obou stranách
(anebo prostě nastrouhejte brambory do mísy jako já, osolte, smíchejte s moukou na hladké těsto a odebírejte z něj kousky které v dlaních rozplácnete na placičku :-)
opékat můžete i na sucho na teflonu
varianty:
- pokud doma najdete kus uzeniny, nebo škvarky a česnek, můžete to pokrájet, usekat, umlít a přidat do těsta
(10 dkg uzeniny nebo 4 lříce umletých škvarků se 4 stroužky ustrouhaného nebo usekaného česneku)
- nebo můžete hotové placky potírat osmaženou cibulí (4 lžíce sádla, 1 velká cibule) nebo rozehřátými drobnými škvarky a připadně ještě posypat syrovou pokrájenou cibulí
Claudie Nováková
Máte rádi sníh?