Cokoliv může být založeno pod [Různé].

Recepty C.D.D. (= co dům dá) aneb bere se až desátého

01.11.2008 21:14

Zas nejsou prachy
tak teda co teď
Ve špajzu jen nudle
a v  ledničce led
v peněžence korun
krčí se jen pět...
 

no někdy to prostě nějak nevyjde - pak nezbývá než zapátrat v zásobách a vařit podle toho co všechno člověk najde

Topinkové variace

Nejjednoduší varianta -  chleba najkrájíme na krajíčky a opečeme na sucho na teflonové pánvi přáípadně v topinkovači. Pokud náhodou máme vhodný tuk (olej, sádlo, omega a pod), osmažíme na tuku.

Topinky můlžeme podávat klasicky se solí a česnekem, ale taky se dají jenom posolit nebo posypat pokrájenou cibulkou zpěněnou na trošce tuku.  

Další varianty:

topinky s vajíčkem - v misce rozšleháme vajíčko, přisolíme, podle chuti můžeme i přikořenit svým oblíbeným kořením

krajíčky chleba namáčime jednou stranou ve vajíčku  a hned smažíme - začíname tou vajíčkovou stranou
usmažené můžeme přizdobit cibulí, okurkou, kečupem

(pozn: jedno vajíčko vystači  až na čtyři kusy topinek - záleži na velikosti)

topinky s vajíčkem a sýrem - luxusnější varianta předchozího receptu, kdy do rozšlehaného vajíčka přidáme jeěte nastrouhaný tvrdý sýr

topinky s nivou - na topinky nadrobíme sýr niva a necháme chvíli zapéct v troubě dokud se sýr poněkud nerozpustí

 

Chlebové placky neboli chlebáky

60 dkg staršího chleba

3/4 l mléka

sůl, kmín, 2-3 stroužky česneku

hrubá mouka

sádlo nebo olej

chléb s kůrkou nalámat neb natrhat na kusy, ty namočit do mléka a nechat změknout
ze změklého chleba vymačkat přebytečné mléko a chléb umlít v mlýnku na maso
osolit, přidat kmín a utřený nebo prolisovaný česnek
hrubou moukou zahustit na řidší těsto
péci na tuku jako bramboráky, podávat horké s čajem

 

Bramborové topinky

 na 1 osobu 4 brambory

sádlo, česnek, sůl

brambory i se slupkou dobře omyjeme (slabší povahy je oloupou), nakrájíme na plátky asi 1/2 cm tlusté
plech na pečení potřeme vodou, rozložime na něj plátky brambor a pečeme na prudkém ohni
jakmile se nafouknou, otočíme je na druhou stranu

v kastrůlku na kamnech rozehřejeme tuk a vmícháme do něj česnek utřený se solí

brambory v misce promícháme, protřeseme s touto směsí

 

Jánošíkovy placky

brambory
hrubá mouka
sůl
vejce /na každou placku 1 ks/

brambory nastrouháme na hrubém struhadle, slijeme z nich vodu, připadné i trochu vymačkáme
osolíme a promícháme s moukou, aby držely pohromadě
smažíme placky  - uprostřed placky necháme volné místo, po osmažení jedné strany a otočení placky dáme doprostřed placky žloutek a okraje zalijeme bílkem - dosmažíme

 

Klasika našich babiček - škubánky 

1 kg brambor
5 větších lžic hl. mouky
sůl

máslo nebo sádlo

cukr, mletý mák nebo skořice

brambory oloupeme, rozkrájíme, dáme do hrnce s vařící vodou, osolíme a vaříme takřka do měkka

vodu slijeme do jiné nádoby, obrácenou vařečkou uděláme do brambor asi 5 otvorů až ke dnu a do nich nasypeme mouku
zalijeme vodou z brambor a přikryté pokličkou necháme na velmi malém ohni asi 15 - 20 minut propařit, pak slijeme přebytečnou vodu a vymícháme do hladka 

tuk  ropzpustíme na kamnech, namáčíme v něm lžíci a tou vykrajujeme  z brambor škubánky

škubánky na talíři posypeme cukrem a mákem nebo skořicí a omastíme

 

zbylé škubánky můžeme vytvarovat do válečku, zabalit do alobalu a schovat do ledničky třeba na večeři - stačí je pak nakrájet na tenčí plátky a ty osmažit na tuku
 

Těstoviny se sýrovou omáčkou 

těstoviny
sůl
mléko
tavený sýr
koření /například provensálské nebo na b ylinkové máslo/

těstoviny uvaříme podle návodu na nich

na omáčku rozpustíme v mléku tavený sýr (přibližné množství - 2 kostky taveného sýra na půl litru mléka) - nejlépe v takovém tom dvojitém hrnci na mléko, jinak dáváme pozor abychom to nepřipálili, zahříváme zvolna
okořeníme a ještě trochu prohřejeme

na talíři těstoviny přelijeme omáčkou

 

...a ještě jeden z brambor, tentokrát od Šminky, která ho má od dcery Zuzky, která ho získala od jejich nájemnice

brambory

sůl

tavený sýr

lahůdková cibulka nebo pórek

máslo


brambory uvařit , rozmačkat, zamíchat do nich taveňák, nadrobno  nakrájenou lahůdkovou cibulku nebo pórek  a máslo

 

Kmínová polévka z maďarské kuchyně (moc ji nemusím, ale mezi levné recepty patří) 

1 lžíce mouky
trochu másla (sádla)
1 lžička kmínu
sůl
(popřípadě pepř, paprika, kousek masoxu)
těstoviny nebo chléb

z mouky a tuku připravíme jíšku (tuk rozputíme, nasypeme do něj mouku a za stálého míchání osmahneme až to zezlátne), přidáme kmín, popř. pepř a papriku, za stálého míchání osmahneme do hněda, zředíme vodou (popřípadě přidáme masox), osolíme, povaříme do zhoustnutí

do hotové zavaříme těstoviny nebo podáváme s opečeným chlebem

 

Česnečka podle mého tatínka (výborná taky proti nachlazení)

asi 1 l vařící vody
4 středně velké brambory
pepř
3-4 stroužky česneku
1 lžička soli
popřípadě špetka majoránky
1 lžíce husího nebo vepřového sádla
tvrdší chléb

ve vodé uvaříme rozkrájené brambory, pak rozmělníme na menší kousky
přidáme česnek utřený se solí, pepř, popřípadě majoránku
naléváme do talíře na nakrájený chléb

nakrájený chléb můžeme pro změnu předem opéci, pak teprve dát do talíře

 

Vařené brambory s cibulovou omáčkou (další recept od táty)

1 kg brambor, sůl

1 lžíce másla
1 1/2 lžíce polohrubé mouky
1 větší rozsekaná cibule (nebo porkájená na drobno)
2 šálky vývaru z masa (popřípadě bujón, masox nebo jen voda)
sůl

 

brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě
(časově to vychází asi tak, že dáme vodu ve vhodném hrnci na kamna a dáme se do loupání brambor - voda začne vřít přibližně v okmamžiku, kdy končíme s loupáním)
zatímco se vaří brmabory, připravíme si omáčku:

z másla a mouky připravíme jíšku, v ní osmahneme cibuli, postupně zalijeme vývarem (vodou) - opatrně a mícháme, aby se neudělaly žmolky
za stálého mícháni povaříme nejméně 15 minut
do hotové můžeme přidat nakrájenou cibulovou nať

hotovou omáčku podáváme s uvařenými brambory

jako třetí do kombinace by se hodil vařený vepřový jazyk nebo uzené maso, ale to asi zrovna teď v ledničce nenajdeme - no, můžeme si ho alespoň představovat

 

Do třetice od táty - rýže se salámem

rýže
levný měkký salám

sůl

paprika

trochu tuku

 

rýži uvaříme

salám nakrájíme na kostičky, opečeme na troše tuku, přidáme papriku a rychle osmahneme, nakonec přimícháme uvařenou rýži

 

A klasika na závěr - brambory Volupsijé 

brambory
voda
sůl
 

případně i :

máslo 

tvaroh, žervé nebo lučina, máme-li

pažitka 
 

brambory dobře umyjeme a uvaříme ve slupce do měkka

podáváme na míse, zakryté utěrkou aby nevystydly
dále na stůl připravíme sůl, popřípadě i máslo a tvaroh, sýr nebo lučinu, popřápadě i usekanou pažitku

brambory si loupe každý sám na svém talíři a dochucuje podle sebe z dostupných surovin

velmi vhodné jídlo pro stmelení rodiny :-)

 

 

pozn: pokud nějaké brambory zbudou, zabalíme je do alobalu a uschováme v ledničce, později z nich můžeme udělat bramborové placky: 

Bramborové placky 

na 1 kg brambor cca 10 dkg hladké mouky  + mouku na vál
sůl
 

popřípadě tuk na opékání
 

uvařené oloupané vychladlé brambory umeleme nebo jemně nastrouháme
na vále spojíme brambory s hladkou moukou a solí (s moukou to nepřeháníme)

z hladkého těsta vytvoříme váleček, z toho krájíme dílky a ty na pomoučením vále rozvalujeme na oválky silné asi 8 mm a opékáme na malém množství tuku po obou stranách

 

(anebo prostě nastrouhejte brambory do mísy jako já, osolte, smíchejte s moukou na hladké těsto a odebírejte z něj kousky které v dlaních rozplácnete na placičku :-)

opékat můžete i na sucho na teflonu

varianty:

- pokud doma najdete kus uzeniny, nebo škvarky a česnek, můžete to pokrájet, usekat, umlít a přidat do těsta

(10 dkg uzeniny nebo 4 lříce umletých škvarků se 4 stroužky ustrouhaného nebo usekaného česneku)

- nebo můžete hotové placky potírat osmaženou cibulí (4 lžíce sádla, 1 velká cibule) nebo rozehřátými drobnými škvarky a připadně ještě posypat syrovou pokrájenou cibulí