Cokoliv může být založeno pod [Různé].

Cukety

11.08.2008 19:45

Cuketa tady, cuketa tam, všude kam se podívám...

Jestli vám došly recepty,  možná tu najdete nějaký nový . Anebo si můžete přečíst jak nepéct buchtu z cukety v mikrovlnné troubě.

 

Omeleta z cukety

(3 porce)


 

500 g cukety

1 cibule

3 rajčata

2 lžíce másla

4 vejce

1/2 lžičky bazalky

zelená petržel

sůl


 

Cuketu nakrájíme na tenké plátky, cibuli a rajčata na drobné kousky. Na pánvi rozpustíme máslo a zeleninu na něm podusíme.
 

Vejce rozšleháme s bazalkou a solí. Nalijeme je na zeleninu, posypeme sekanou petrželkou a na mírném ohni necháme ztuhnout. Podle potřeby můžeme přiklopit pokličkou.

Podáváme s bramborem nebo pečivem.

 

Moučník z cukety
 

500 g nahrubo nastrouhané cukety

400 g polohrubé mouky

250 g cukru

2 dl oleje

2 vejce

2 kávové lžičky skořice

hrst rozinek

1 prášek do pečiva

tuk a polohrubá mouka na plech

 

 

Cuketu oloupeme a na hrubo nastrouháme.
 

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme k ní cuketu a postupně přimícháme všechny zbylé suroviny. Vše důkladně promícháme.

Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech.

Pečeme v předehřáté troubě 30 minut při 200 °C

Chceme-li moučník péct ve formě na srnčíhřbet, připravíme těsto z poloviční dávky. Pečeme při 150 C 45 minut a dopékáme při 200 °C asi 15 minut.
Podáváme nakrájené na plátky nebo kostky, které ozdobíme šlehačkou, případně ovocem.

 

 

Cuketový nákyp

½ větší strouhané cukety
100 g strouhaného eidamu
100 g na kostičky nakrájené uzeniny (nemusí být)
2 lžíce polohrubé mouky
½ dl oleje
3 cibule (Terezka nedává)
2 syrové mrkve strouhané
česnek dle chuti (tenjsem zase vynechala já, taky to šlo)
2 vejce
½ prášku do pečiva
sůl, pepř

prášek do pečiva prosejeme s moukou, přimícháme všechny přísady ( z vajec pouze žloutky), na konec do těsta po částech přidáme sníh z bílků
vlijeme do zapékací misky a pečeme do zlatova

 

 
Lizebab

 

4 mladé cukety
200 g tvrdého sýra
4 vejce
4 lžíce rýže
100 g másla
pepř, sůl

rýži napůl uvaříme ve slané vodě, prolijeme studenou vodou a necháme okapat

cukety oloupeme, nahrubo nastrouháme a necháme odstát, aby se zbavily vody
v míse smícháme žloutky, předvařenou rýži, strouhaný sýr, cukety, pepř, sůl a nakonec sníh z bílků
v pekáči rozpustíme máslo a když začne vonět, rozprostřeme stejnoměrně připravenou hmotu ve vrstvě 2 – 3 cm
upečeme a ihned podáváme

 

 

Cukeťáky - cuketové placky

 

2 kg strouhané tykve (část můžeme nahradit bramborami, těsto bude lépe držet pohromadě)

2 vejce

5 lžic hladké mouky

4 lžíce strouhanky

2 lžičky mletého kmínu

4 lžičky soli

3 stroužky česneku

1 lžíčka majoránky

olej na smažení

 

z nastrouhané tykve scedit puštěnou vodu, případně vymačkat

přidat vejce, mouku, strouhanku, kmín, sůl, umíchat husté těsto (hustší než na bramborák)

smažit na oleji po obou stránkách dozlatova (velikost ais jako lívance, větší se trhají)

hotové potírat prolisovaným česnekem smíchaným s majoránkou

 

 
Cuketa plněná mletým masem

1 velká cuketa (1/2 kg)

35 dkg mletého masa

sůl

mletý pepř

1 vejce

3 zelené papriky

1/2 kg rajčat

1 větší cibule

2 stroužky česneku

1/2 hrníčku bílého vína (nebo voda)

1 masox

1 lžíce polotučné hořčice

1 lžíce sójové omáčky

anglická slanina

 

cuketu rozkrojíme  na dvě poloviny, každou z nich vydlabeme (dužninu nevyhazovat, bude ještě  potřeba!)

směs k naplnění připravíme smícháním mletého masa s vejcem, solí a pepřem - tím naplníme připravené půllky cukety

vydlabanou dužninu z cukety nakrájíme na kousky, papriku, rajčata a cibuli na kolečka, česnek na tenké plátky

zeleninu smícháme v misce, zalijeme směsí připravenou z vína, rozpuštěného masoxu, hořčice a sójové omáčky

do pekáče naklademe plátky anglické slaniny, necháme chvíli rozehřát, vyjmeme z trouby a na rozehřátou slaninu položíme naplněnou cuketu nápní nahoru, zalijeme směsí z misky a pečeme v horké troubě cca 40 minut

 

podáváme s brambory

 

další možnosti

anebo můžete cukety oloupat, nakrájet na plátky ( u větších kusů ostranit semena), osolit, obalit v trojobalu a smažit jako řízky

anebo je neobalovat, posypat grilovacím kořením a grilovat - případně s další zeleninou

anebo je můžete upravit podobně jako dušené zelí

anebo si je můžete zavařit, třeba jako okurky:

 

Tykve nakládané jako okurky

nálev: 3/4 l vody, 2 dkg soli, 7 dkg cukru, 1/4 l 8 % octa

tykve o váze asi 20 dkg, nejlépe cukety nebo patizóny o průměru 3 - 6 cm

 

omyté tykve krájet na kostky nebo špalíčky velikosti okurek, naskládat do sklenic

do každé sklenice (720ml) : 3 kolečka mrkve, 3 kuličky pepře, 4 plátky cibule, 3 hřebíčky, 1 květenství kopru

vše zalít svařeným nálevem, zavíčkovat

 

sterilace: 85 - 90 o C - 20 minut

 

 
anebo ty cukety prostě někomu věnujte a v ušetřeném čase si dejte kávu a nohy na stůl ;-)