Jestli vám došly recepty, možná tu najdete nějaký nový . Anebo si můžete přečíst jak nepéct buchtu z cukety v mikrovlnné troubě.
(3 porce)
500 g cukety
1 cibule
3 rajčata
2 lžíce másla
4 vejce
1/2 lžičky bazalky
zelená petržel
sůl
Cuketu nakrájíme na tenké plátky, cibuli a rajčata na drobné kousky. Na pánvi rozpustíme máslo a zeleninu na něm podusíme.
Vejce rozšleháme s bazalkou a solí. Nalijeme je na zeleninu, posypeme sekanou petrželkou a na mírném ohni necháme ztuhnout. Podle potřeby můžeme přiklopit pokličkou.
Podáváme s bramborem nebo pečivem.
500 g nahrubo nastrouhané cukety
400 g polohrubé mouky
250 g cukru
2 dl oleje
2 vejce
2 kávové lžičky skořice
hrst rozinek
1 prášek do pečiva
tuk a polohrubá mouka na plech
Cuketu oloupeme a na hrubo nastrouháme.
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme k ní cuketu a postupně přimícháme všechny zbylé suroviny. Vše důkladně promícháme.
Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech.
Pečeme v předehřáté troubě 30 minut při 200 °C
Chceme-li moučník péct ve formě na srnčíhřbet, připravíme těsto z poloviční dávky. Pečeme při 150 C 45 minut a dopékáme při 200 °C asi 15 minut.
Podáváme nakrájené na plátky nebo kostky, které ozdobíme šlehačkou, případně ovocem.
½ větší strouhané cukety
100 g strouhaného eidamu
100 g na kostičky nakrájené uzeniny (nemusí být)
2 lžíce polohrubé mouky
½ dl oleje
3 cibule (Terezka nedává)
2 syrové mrkve strouhané
česnek dle chuti (tenjsem zase vynechala já, taky to šlo)
2 vejce
½ prášku do pečiva
sůl, pepř
prášek do pečiva prosejeme s moukou, přimícháme všechny přísady ( z vajec pouze žloutky), na konec do těsta po částech přidáme sníh z bílků
vlijeme do zapékací misky a pečeme do zlatova
4 mladé cukety
200 g tvrdého sýra
4 vejce
4 lžíce rýže
100 g másla
pepř, sůl
rýži napůl uvaříme ve slané vodě, prolijeme studenou vodou a necháme okapat
cukety oloupeme, nahrubo nastrouháme a necháme odstát, aby se zbavily vody
v míse smícháme žloutky, předvařenou rýži, strouhaný sýr, cukety, pepř, sůl a nakonec sníh z bílků
v pekáči rozpustíme máslo a když začne vonět, rozprostřeme stejnoměrně připravenou hmotu ve vrstvě 2 – 3 cm
upečeme a ihned podáváme
2 kg strouhané tykve (část můžeme nahradit bramborami, těsto bude lépe držet pohromadě)
2 vejce
5 lžic hladké mouky
4 lžíce strouhanky
2 lžičky mletého kmínu
4 lžičky soli
3 stroužky česneku
1 lžíčka majoránky
olej na smažení
z nastrouhané tykve scedit puštěnou vodu, případně vymačkat
přidat vejce, mouku, strouhanku, kmín, sůl, umíchat husté těsto (hustší než na bramborák)
smažit na oleji po obou stránkách dozlatova (velikost ais jako lívance, větší se trhají)
hotové potírat prolisovaným česnekem smíchaným s majoránkou
1 velká cuketa (1/2 kg)
35 dkg mletého masa
sůl
mletý pepř
1 vejce
3 zelené papriky
1/2 kg rajčat
1 větší cibule
2 stroužky česneku
1/2 hrníčku bílého vína (nebo voda)
1 masox
1 lžíce polotučné hořčice
1 lžíce sójové omáčky
anglická slanina
cuketu rozkrojíme na dvě poloviny, každou z nich vydlabeme (dužninu nevyhazovat, bude ještě potřeba!)
směs k naplnění připravíme smícháním mletého masa s vejcem, solí a pepřem - tím naplníme připravené půllky cukety
vydlabanou dužninu z cukety nakrájíme na kousky, papriku, rajčata a cibuli na kolečka, česnek na tenké plátky
zeleninu smícháme v misce, zalijeme směsí připravenou z vína, rozpuštěného masoxu, hořčice a sójové omáčky
do pekáče naklademe plátky anglické slaniny, necháme chvíli rozehřát, vyjmeme z trouby a na rozehřátou slaninu položíme naplněnou cuketu nápní nahoru, zalijeme směsí z misky a pečeme v horké troubě cca 40 minut
podáváme s brambory
anebo můžete cukety oloupat, nakrájet na plátky ( u větších kusů ostranit semena), osolit, obalit v trojobalu a smažit jako řízky
anebo je neobalovat, posypat grilovacím kořením a grilovat - případně s další zeleninou
anebo je můžete upravit podobně jako dušené zelí
anebo si je můžete zavařit, třeba jako okurky:
nálev: 3/4 l vody, 2 dkg soli, 7 dkg cukru, 1/4 l 8 % octa
tykve o váze asi 20 dkg, nejlépe cukety nebo patizóny o průměru 3 - 6 cm
omyté tykve krájet na kostky nebo špalíčky velikosti okurek, naskládat do sklenic
do každé sklenice (720ml) : 3 kolečka mrkve, 3 kuličky pepře, 4 plátky cibule, 3 hřebíčky, 1 květenství kopru
vše zalít svařeným nálevem, zavíčkovat
sterilace: 85 - 90 o C - 20 minut
Claudie Nováková
Máte rádi sníh?