Cokoliv může být založeno pod [Různé].

Letní vaření II

26.07.2012 21:45

...trochu další inspirace na léto. Osm ze sedmi kamarádů doporučuje p.i.v.o. , ale občas člověk vaří i něco jiného...

...třeba z cuket:

Dobrota paní MUDr. Hubáčkové

suroviny: cuketa (1 větší, z hodně velké tak půlka), 4 vejce, 300 g cukru, 300 g polohrubé mouky, 4 lžíce oleje, prášek do pečiva, vanilkový cukr, 2 lžíce pikantní marmelády kovou z (měla jsem doma jen brusinkovou z Ikey a i s ní to šlo :-)

Postup: Ušleháme vejce s cukrem, nastrouháme cuketu, přidáme ostatní ingredience včetně marmelády, všecko dohromady dobře spojíme, navrstvíme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme.

Čína z cukety


suroviny: olej, větší cuketa, 2 cibule, 1-2 str. česneku, sůl, koření na čínu (nebo grilovací a orientální), sojová omáčka, kečup,  200- 250 g měkkého salámu

příprava: Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno, cuketu také oloupeme (a z velké vykrojíme vnitřek se semeny),  nakrájíme na kostky.

Cibuli zpěníme na rozehřátém oleji, přidáme nakrájený česnek, cuketu,  koření, osmahneme, pak přidáme sojovou omáčkuí a dusíme ve vlastní šťávě do měkka.

Nakonec přidáme salám s kečupem a prohřejeme.

Podáváme s vařenými brambory, rýží nebo chlebem.

                                                                                                                                                                                 

....nebo z kedlubnů:

KEDLUBNOVÁ POMAZÁNKA NA CHLEBA

suroviny: 2 střední kedlubny, 1 cibule, stroužek česneku, lžíce sojové omáčky, lžíce hořtice, 3 lžíce kečupu, sůl, pepř ,sladká paprika , tabasco, a (2 lžíce oleje)

postup: Kedlubnu je třeba oloupat, nastrouhat na hrubším struhadle. Poté do ní přidat nakrájenou cibuli na plátky, česnek utřít a přisypat všechno koření,pár kapek tabasca,  sojovou omáčku, hořtici a kečup. Vše řádně rozmíchat a nakonec případně přidat či nepřidat olej.

 

Pomazánka z kedlubny

suroviny: 1 ks kedlubna,   1 ks Lučina,  špetka kmínu,  špetka pepře,  trocha pažitky

postup:Kedlubnu najemno nastrouháme, vmícháme do Lučiny, utřeme. Přidáme kmín, mletý pepř a nakrájenou pažitku. Pomazánku z kedlubny mažeme na veku nebo chleba.

                                                                                                                                                                                    

 

....anebo z fenyklu

Fenykl v mléce vařený

(recept dle milé tety Hany)

suroviny: fenykl, brambory, mléko, voda,  hladké mouky, nové koření, muškatovýh květ, sůl, olivový olej nebo máslo

postup: fenykl rozkrojit na čtyři kusy, brambory též

Fenykl dát do hrnce s vodou a mlékem,  vařit na mírném ohni, jako když se vaří krém, pozor ať se nepřipaluje.

Když se vaří asi 15 minut, přidat brambory, dvě nový koření a trochu  muškátovýho květu .

Poprášit troškou hladké mouky  (ani ne lžička),

Osolit jen trochu, když tak se dosolí na talíři. Přidat  kapku oleje olivovýho nebo lžíci másla, dovařit.

Na talíři možno trochu popepřit.