...trochu další inspirace na léto. Osm ze sedmi kamarádů doporučuje p.i.v.o. , ale občas člověk vaří i něco jiného...
...třeba z cuket:
suroviny: cuketa (1 větší, z hodně velké tak půlka), 4 vejce, 300 g cukru, 300 g polohrubé mouky, 4 lžíce oleje, prášek do pečiva, vanilkový cukr, 2 lžíce pikantní marmelády kovou z (měla jsem doma jen brusinkovou z Ikey a i s ní to šlo :-)
Postup: Ušleháme vejce s cukrem, nastrouháme cuketu, přidáme ostatní ingredience včetně marmelády, všecko dohromady dobře spojíme, navrstvíme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme.
suroviny: olej, větší cuketa, 2 cibule, 1-2 str. česneku, sůl, koření na čínu (nebo grilovací a orientální), sojová omáčka, kečup, 200- 250 g měkkého salámu
příprava: Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno, cuketu také oloupeme (a z velké vykrojíme vnitřek se semeny), nakrájíme na kostky.
Cibuli zpěníme na rozehřátém oleji, přidáme nakrájený česnek, cuketu, koření, osmahneme, pak přidáme sojovou omáčkuí a dusíme ve vlastní šťávě do měkka.
Nakonec přidáme salám s kečupem a prohřejeme.
Podáváme s vařenými brambory, rýží nebo chlebem.
....nebo z kedlubnů:
suroviny: 2 střední kedlubny, 1 cibule, stroužek česneku, lžíce sojové omáčky, lžíce hořtice, 3 lžíce kečupu, sůl, pepř ,sladká paprika , tabasco, a (2 lžíce oleje)
postup: Kedlubnu je třeba oloupat, nastrouhat na hrubším struhadle. Poté do ní přidat nakrájenou cibuli na plátky, česnek utřít a přisypat všechno koření,pár kapek tabasca, sojovou omáčku, hořtici a kečup. Vše řádně rozmíchat a nakonec případně přidat či nepřidat olej.
suroviny: 1 ks kedlubna, 1 ks Lučina, špetka kmínu, špetka pepře, trocha pažitky
postup:Kedlubnu najemno nastrouháme, vmícháme do Lučiny, utřeme. Přidáme kmín, mletý pepř a nakrájenou pažitku. Pomazánku z kedlubny mažeme na veku nebo chleba.
....anebo z fenyklu
(recept dle milé tety Hany)
suroviny: fenykl, brambory, mléko, voda, hladké mouky, nové koření, muškatovýh květ, sůl, olivový olej nebo máslo
postup: fenykl rozkrojit na čtyři kusy, brambory též
Fenykl dát do hrnce s vodou a mlékem, vařit na mírném ohni, jako když se vaří krém, pozor ať se nepřipaluje.
Když se vaří asi 15 minut, přidat brambory, dvě nový koření a trochu muškátovýho květu .
Poprášit troškou hladké mouky (ani ne lžička),
Osolit jen trochu, když tak se dosolí na talíři. Přidat kapku oleje olivovýho nebo lžíci másla, dovařit.
Na talíři možno trochu popepřit.
Claudie Nováková
Máte rádi sníh?