Cokoliv může být založeno pod [Různé].

Léto, léto mý... letní vaření

04.07.2010 15:32

 

Vaření má být hlavně jednoduché. V létě o to víc, že o dovolené se člověk odloučí od své kuchyně (pokud ji měl) a často vaří pod stanem nebo na chatě na jednoploténkém vaříči.

Ideální řešení z hlediska pracnosti je zajít někam, kde uvaří za nás. Případně přejít na studenou kuchyni. Anebo můžete zkusit některý z následujících receptů.
 

Rizoto z jednoho hrnce

3 lžíce oleje
10 dkg slaniny, nakrájené na kostičky
1 cibule
30 dkg kuřecích prsou, nakrájených na kostičky
mražená nebo čerstvá zelenina podle obliby nebo 2 malé cukety, neloupané a nakrájené na kostičky (nebo 1 větší, oloupaná, jen dužnina bez semínek, a taky nakrájená)
25 dkg rýže, lepší je kulatozrnná
500 - 700ml masového nebo zeleninového vývaru z kostky (v nouzi jen voda)
100ml smetany
12 dkg strouhaného sýra


Postup:
Rýží několikrát propláchněte horkou vodou.

Ve větším hrnci rozehřejte olej, pak do něj vhoďte slaninu a cibuli. Jakmile cibule změkně, přisypte nakrájené maso a zeleninu za stálého míchání osmahněte (cca pět minut). 

Přisypte propláchnutou rýži a promíchejte, aby se všechna zrníčka obalila olejem a tukem z osmažené slaniny.

Zalijte zhruba polovinou vývaru, přiklopte poklicí, ztlumte plamen a duste, dokud se vývar nevydusí (10 - 15 min cca).

Rýži zamíchejte a ochutnejte - pokud je ještě tvrdá, přilijte další vývar a zase duste.

Přisypte do hrnce strouhaný sýr a přidejte smetanu - ihned podávejte.



Poznámky: slaninu můžete vynechat - pak dejte víc oleje nebo ji nahraďte kouskem másla
                 dobrá zelenina je třeba benátská s kukuřicí, množství podle úvahy 
                 místo nastrouhané cihly můžete pro změnu zkusit třeba rozdrobenou nivu 

 

Sladká rýže podle kamaráda Honzy

rýže
jogurt
sezónní ovoce (jahody, maliny, ostružiny, rybíz... prostě co máte a chutná vám. v zimě banány třeba)
trochu másla
cukr
podle chuti kakao, skořice nebo instantní káva


rýži uvařte podle návodu (pokud nemáte návod, tak prostě rýži důkladně propláchněte horkou vodou, několikrát, pak studenou, do hrnce dejte jeden díl rýže, dva až tři vody, trochu osolte - opravdu trochu!!! - uveďte do varu, ztlumte plamen a vařte cca 15 - 20 minut)

uvařenou rýži (pokud je u ní ještě nějaká voda, zceďte ji) smíchejte s máslem, ovocem a jogurtem a podle chuti přidejte cukr, kakao, špetku instantní kávy nebo skořice

 

Bramborák  (málo nádobí, ale trochu víc času :-) 

brambory (nastrouhat nebo umlít na mlýnku na maso)
vejce (cca 1 kus na 1 kg brambor)
hladká mouka (cca 1 sběračka na 1 kg brambor)
sůl, pepř, majoránka, česnek
popř. trochu mléka, ohřátého


pokud nastrouhané brambory pustí příliš vody, slijte ji
případně ji můžete slít a nahradit horkým mlékem, údajně pak brambory nezčernají

vše smíchejte v míse

rozpalte na pánvi tuk a osmažte první zkusmý bramborák - pokud se trhá, přidejte ještě mouku, pokud se těsto špatně roztírá, trochu mléka například

bramboráky můžete smažit velké přes celou pánev nebo malé, třeba na lívanečníku

těsto stojící v míse jednou za čas promíchejte, má tendenci dělit se na hustší a řidší část


Některé možné varianty:

místo majoránky dejte bazalku nebo petrželku. také se děla hotové namíchané koření na bramborák. 
přidejte nadrobno nakrájený salám 
přidejte trochu strouhaného sýra
přidejte cca 5 dkg feferonového salátu
(prostě zkuste přidat něco co se vám zdá vhodné. pokud to bude obsahovat víc vody, asi budete muset přidat i mouku navíc)

 

Chleba na pánvi 
 

1/2 kg hladké mouky (nejlépe tu nejkvalitnější, tedy 00)
2 lžičky soli
7 g sušeného droždí
3 lžíce oleje (nejlépe olivového)
cca 300 ml vody


do mísy dejte mouku, sůl, droždí, olej a s pomocí vody smíchejte a zadělejte těsto. těsto má být měkké, ale ne rozbředlé

důkladně prohněťte

těsto nechte kynout v lehce vymaštěné míse asi jednu hodinu - objem by se měl přibližně zdvojnásobit

vykynuté těsto rozdělte na osm dílů

každý díl rozválejte válečkem na placku - měla by mít průměr okolo 15 cm a vysoká být cca 1 cm (pokud se lepí lehce podsypte moukou a pomoučte váleček)

placky nehte na lehce pomoučené ploše pět minut dokynout

placky  opékejte na rozpálené široké a mělké pánvi po obou stranách do zlatohněda ( cca 5 minut na placku)

Lečo

8 větších paprik
přibližně 1/2 kg rajčat
2 velké cibule
2 lžíce másla nebo 6 lžic oleje
4 vejce
sůl

popřípadě nějaká uzenina, např, gothaj nebo kabanos, ale vůbec není nutná


očistěte papriky a nakrájejte na proužky
rajčata nakrájejte - pokud nemáte rádi slupky, před krájením je zalijte horkou vodou a nechte v ní chvíli stát - půjdou loupat mnohem snadněji

cibuli pokrájejte a poduste na rozpáleném tuku, až zesklovatí

přidejte papriky, osolte a duste na mírném ohni ve vlastní šťávě

přidejte rajčata a duste vše do měkka

je-li potřeba, mírně podlejte

nyní můžete přidat salám, pokud ho tam chcete

šťávu nechte trochu zhoustnout, přilijte rozkvedlaná a osolená vejce a za občasného míchání nechte ztuhnout

Omeleta z tykve a rajčat

1 tykev, cca 30 dkg (například malá cuketa)

3 rajčata

1 cibule

2 lžíce másla

1/2 lžičky bazalky

sůl

3 vejce


tykev oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (asi 1/2 cm)

cibuli nakrájejte na tenká kolečka

rajčata taky na kolečka

rozehřejte na pánvi máslo, dejte na něj tykev, cibuli a rajčata a nechte chvíli podusit

našlehejte vejce s bazalkou a se solí, nalijte na zeleninu a na mírném ohni nechte ztuhnout


podávejte nakrájené na trojúhelníky s vařenými brambory a salátem z čerstvé zeleniny

s chlebem to taky jde :-)

 

Rýže se švestkami nebo jablky podle mojí babičky - potřebujete troubu

rýže

švestky (jablka)

cukr, vanilkový cukr, skořice (hřebíček)

mléko

popřípadě máslo

 


rýži přeberte, spařte a opláchněte
(já nevím s tím přebíráním, občas to dělám a nikdy nic nepatřičného nenajdu - ale asi to je lepší)

rýži dejte do pekáčku, přidejte připravené ovoce ( umyté, švestky vypeckované, jablka oloupaná, nakrájená na plátky)

pocukrujte, posypte skořicí, můžete přidat 1 - 2 hřebíčky

zalijte mlékem tak, aby rýži dost přesahovalo

pečte, dokud není rýže měkká - během pečení občas kontrolujte, jestli není třeba dolít mléko

před koncem můžete přidat kousek másla

 

Letní klasika - lívance s ovocem
 

1/2 l mléka,
1 vejce,
1 lžíce cukru,
sůl,
20 g droždí,
hladká mouka (35 dkg)

na ozdobu: sezónní ovoce nebo marmeláda + tvaroh nebo nějaký smetanový krém (například pribináček), popřípadě hustý jogurt + šlehačka

nebo cukr se skořicí ( v tom se obalují ještě horké)
nebo ustrouhaná jablka udušená s cukrem, trochou citronové šťávy a skořicí)
nebo med 
nebo cokoliv co vás napadne (hořčici asi raději ne :-)


mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek na kvásek

mléko ohřejeme aby bylo vlažné

do důlku rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme trochou vlažného mléka - cca 1/2 hrnečku 
(příliš mléka droždí utopí a to pak nebude chtít kynout. moc studené droždí zastudí a  to pak nebude chtít kynout. moc horké ho zpaří a droždí kupodivu opět nebude chtít kynout - ale ne, opravdu to není složité, jen dodržte postup :-)

mísu zakryjeme utěrkou a necháme kvásek 10 - 20 minut vzejít (teď v létě to jde opravdu rychle, pokud nejste v Grónsku, tak deset)

do mísy mimo kvásek přidáme špetku soli

zbylým mlékem zaděláme těsto ( o trochu řidší než na bramboráky, hustší než na palačinky), dobře propracujeme, mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme kynout na teplém místě
 

jakmile těsto nakyne asi o polovinu, můžeme péct lívance

pečeme na vymaštěném lívanečníku, pokud ho máme, jinak na vymaštěné pánvi  - s tukem to nepřeháníme

zdobíme - viz výše

Anebo si prostě opečte buřta na ohni

Pro změnu ho můžete nakrájet na kolečka a napichovat ta kolečka střídavě s kolečky cibule. Cibuli netřeba loupat oheň šlupku opálí.

Opékat můžete i další věci, například různé klobásy nebo kabanos. Některé párky jsou na opékání moc suché.Slaninu - ta bude asi prskat. Dále chleba, jablko nebo tvrdý sýr. Se sýrem opatrně, jak změkně moc, zklouzne a bude v... ohni.

V horkém popelu po ohni se dají opékat brambory, ake já osobně jsem to nezkoušela (na rozdíl od všech ostatních receptů).

A tak.

Restaurace je vždycky v záloze... třeba taková zahradní s vychlazenýn pivem například. A nemusíte tam ani jíst :-)

Hezké léto!