Vaření má být hlavně jednoduché. V létě o to víc, že o dovolené se člověk odloučí od své kuchyně (pokud ji měl) a často vaří pod stanem nebo na chatě na jednoploténkém vaříči.
Ideální řešení z hlediska pracnosti je zajít někam, kde uvaří za nás. Případně přejít na studenou kuchyni. Anebo můžete zkusit některý z následujících receptů.
3 lžíce oleje
10 dkg slaniny, nakrájené na kostičky
1 cibule
30 dkg kuřecích prsou, nakrájených na kostičky
mražená nebo čerstvá zelenina podle obliby nebo 2 malé cukety, neloupané a nakrájené na kostičky (nebo 1 větší, oloupaná, jen dužnina bez semínek, a taky nakrájená)
25 dkg rýže, lepší je kulatozrnná
500 - 700ml masového nebo zeleninového vývaru z kostky (v nouzi jen voda)
100ml smetany
12 dkg strouhaného sýra
Zalijte zhruba polovinou vývaru, přiklopte poklicí, ztlumte plamen a duste, dokud se vývar nevydusí (10 - 15 min cca).
Rýži zamíchejte a ochutnejte - pokud je ještě tvrdá, přilijte další vývar a zase duste.
Přisypte do hrnce strouhaný sýr a přidejte smetanu - ihned podávejte.
rýže
jogurt
sezónní ovoce (jahody, maliny, ostružiny, rybíz... prostě co máte a chutná vám. v zimě banány třeba)
trochu másla
cukr
podle chuti kakao, skořice nebo instantní káva
brambory (nastrouhat nebo umlít na mlýnku na maso)
vejce (cca 1 kus na 1 kg brambor)
hladká mouka (cca 1 sběračka na 1 kg brambor)
sůl, pepř, majoránka, česnek
popř. trochu mléka, ohřátého
pokud nastrouhané brambory pustí příliš vody, slijte ji
případně ji můžete slít a nahradit horkým mlékem, údajně pak brambory nezčernají
vše smíchejte v míse
rozpalte na pánvi tuk a osmažte první zkusmý bramborák - pokud se trhá, přidejte ještě mouku, pokud se těsto špatně roztírá, trochu mléka například
bramboráky můžete smažit velké přes celou pánev nebo malé, třeba na lívanečníku
těsto stojící v míse jednou za čas promíchejte, má tendenci dělit se na hustší a řidší část
místo majoránky dejte bazalku nebo petrželku. také se děla hotové namíchané koření na bramborák.
přidejte nadrobno nakrájený salám
přidejte trochu strouhaného sýra
přidejte cca 5 dkg feferonového salátu
(prostě zkuste přidat něco co se vám zdá vhodné. pokud to bude obsahovat víc vody, asi budete muset přidat i mouku navíc)
1/2 kg hladké mouky (nejlépe tu nejkvalitnější, tedy 00)
2 lžičky soli
7 g sušeného droždí
3 lžíce oleje (nejlépe olivového)
cca 300 ml vody
placky opékejte na rozpálené široké a mělké pánvi po obou stranách do zlatohněda ( cca 5 minut na placku)
8 větších paprik
přibližně 1/2 kg rajčat
2 velké cibule
2 lžíce másla nebo 6 lžic oleje
4 vejce
sůl
popřípadě nějaká uzenina, např, gothaj nebo kabanos, ale vůbec není nutná
přidejte papriky, osolte a duste na mírném ohni ve vlastní šťávě
přidejte rajčata a duste vše do měkka
je-li potřeba, mírně podlejte
nyní můžete přidat salám, pokud ho tam chcete
šťávu nechte trochu zhoustnout, přilijte rozkvedlaná a osolená vejce a za občasného míchání nechte ztuhnout
1 tykev, cca 30 dkg (například malá cuketa)
3 rajčata
1 cibule
2 lžíce másla
1/2 lžičky bazalky
sůl
3 vejce
cibuli nakrájejte na tenká kolečka
rajčata taky na kolečka
rozehřejte na pánvi máslo, dejte na něj tykev, cibuli a rajčata a nechte chvíli podusit
našlehejte vejce s bazalkou a se solí, nalijte na zeleninu a na mírném ohni nechte ztuhnout
s chlebem to taky jde :-)
rýže
švestky (jablka)
cukr, vanilkový cukr, skořice (hřebíček)
mléko
popřípadě máslo
rýži dejte do pekáčku, přidejte připravené ovoce ( umyté, švestky vypeckované, jablka oloupaná, nakrájená na plátky)
pocukrujte, posypte skořicí, můžete přidat 1 - 2 hřebíčky
zalijte mlékem tak, aby rýži dost přesahovalo
pečte, dokud není rýže měkká - během pečení občas kontrolujte, jestli není třeba dolít mléko
před koncem můžete přidat kousek másla
1/2 l mléka,
1 vejce,
1 lžíce cukru,
sůl,
20 g droždí,
hladká mouka (35 dkg)
na ozdobu: sezónní ovoce nebo marmeláda + tvaroh nebo nějaký smetanový krém (například pribináček), popřípadě hustý jogurt + šlehačka
nebo cukr se skořicí ( v tom se obalují ještě horké)
nebo ustrouhaná jablka udušená s cukrem, trochou citronové šťávy a skořicí)
nebo med
nebo cokoliv co vás napadne (hořčici asi raději ne :-)
mléko ohřejeme aby bylo vlažné
do důlku rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme trochou vlažného mléka - cca 1/2 hrnečku
(příliš mléka droždí utopí a to pak nebude chtít kynout. moc studené droždí zastudí a to pak nebude chtít kynout. moc horké ho zpaří a droždí kupodivu opět nebude chtít kynout - ale ne, opravdu to není složité, jen dodržte postup :-)
mísu zakryjeme utěrkou a necháme kvásek 10 - 20 minut vzejít (teď v létě to jde opravdu rychle, pokud nejste v Grónsku, tak deset)
do mísy mimo kvásek přidáme špetku soli
zbylým mlékem zaděláme těsto ( o trochu řidší než na bramboráky, hustší než na palačinky), dobře propracujeme, mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme kynout na teplém místě
jakmile těsto nakyne asi o polovinu, můžeme péct lívance
pečeme na vymaštěném lívanečníku, pokud ho máme, jinak na vymaštěné pánvi - s tukem to nepřeháníme
zdobíme - viz výše
Pro změnu ho můžete nakrájet na kolečka a napichovat ta kolečka střídavě s kolečky cibule. Cibuli netřeba loupat oheň šlupku opálí.
Opékat můžete i další věci, například různé klobásy nebo kabanos. Některé párky jsou na opékání moc suché.Slaninu - ta bude asi prskat. Dále chleba, jablko nebo tvrdý sýr. Se sýrem opatrně, jak změkně moc, zklouzne a bude v... ohni.
V horkém popelu po ohni se dají opékat brambory, ake já osobně jsem to nezkoušela (na rozdíl od všech ostatních receptů).
A tak.
Restaurace je vždycky v záloze... třeba taková zahradní s vychlazenýn pivem například. A nemusíte tam ani jíst :-)
Hezké léto!
Claudie Nováková
Máte rádi sníh?