Znáte to. Rýma. Člověk nespí, nejí, nedýchá, je protivný, případně rovnou umírá. Uvažuje o uzavření mlouvy s firmou Zewa o velkoodběru papírových kapesníků. A další radosti.
Jak známo, léčená rýma trvá týden, neléčená sedm dní. Nebo naopak. :-)
Takže dneska místo vaření pro zajímavost pár receptů na domácí léčení.
Pokud bolest začíná a nemáte horečku, je účinný tvarohový obklad:
potřebujete: měkký tvaroh, česnek, indulonu, velký kapesník (nebo něco podobného) a šátek
česnek utřeme a vmícháme do tvarohu
krk namežeme lehce indulonou, aby ho česnek nedráždil
kapesník složíme na vhodný tvar aby šel přiložit jako obklad na krk
tvaroh s česnekem naneseme v tlustší vrstvě na kapesník
kapesník přiložíme na krk (tvarohem na kůži) a připevníme šátkem složeným do širšího pruhu
obklad ponecháme minimálně dvacet minut, (ale múžeme samozřejmě i déle - ka,oůe tvaroh zežloutne a drolí se, je třeba ho vyměnit), opakujeme několikrát denně
můžeme použít i samotný tvaroh bez česneku, pak není indulona nutná
Tvarohový obklad můžeme doplnit kloktáním vlažného šalvěje (šalvěj se dá koupit v lékárně).
Priessnitzův obklad
tak tohle je známá klasika
stačí dva velké kapesníky, šátek, voda
kapesníky složíme do vhodného tvaru aby šly přliožit jako obklad na krk, šátek do širšího pruhu
jeden kapesník namočime do studené vody, lehce vyřdímáme a přiložíme na krk. přes něj přlložíme suchý kapesník a převážeme šátkem
měníme několikrát denně
Pokud nemáte po ruce nic jiného, zkuste kloktat hodně slanou vodu (asi lžíce soli na sklenici vody, opakovat nekolikrát denně), Je to fakt hnusný, ale pomáhá to.
Při vlhkém kašli by se mělo vynechat nebo omezit mléko, prý zahleňuje.
Na odkašlávání je účinná šťáva s cibule:
potřebujete cibuli a cukr
cibuli nakrájenou na drobno zasypete na talíři cukrem a necháte stát dokud nepustí šťávu
tuto šťávu podávejte podle potřeby
Na suchý kašel je dobrý bezinkový čaj (bezinky mají v lékárně)
pokud bydlíte v bytě s ústředním topením, nezapomeňte vlhčit vzduch (například rozložte mokrí ručníky na topení)
Při zánětu průdušek pokud bylo potřeba průdušky prohřát moje máma používala teplý olejový obklad:
přes vatu položíte vhodně složenou plenu (nebo jinou bavlněnou látku)
připevníme a převážeme vlňákem
necháme dokud hřeje
Anebo zapomeňte na prehistopii a jako bezpoečnější variantu použijte gelový pytlík. Nahřátý, ne vychlazený, samozřejmě. :-)
Pokud máte na výběr a můžete víno, doporušuji spíše recept našeho lékárníka - do svařeného vína přidejte při příprave trochu zázvoru a to pak podle potřeby a chuti pijte,
V případě, že je potřeba srazit vysokou horečku, lze použít například následující způsoby:
studený zábal:
prostěradlo nebo jiný vhodný kus látky
prostětradlo namočíme do vlažné až studené vody (pozor, nesmí být moc ledová, to by mohl být pro tělo příliš velký šok)
pod prostěradlo v posteli položíme igelit, aby se postel nenamočila
na postel rozložíme mokré prostěradlom nemocný si na něj nahý lehne a zabalí se do něj po prsa (ramena a ruce zůstanou volné)
nenecháváme dlouho nemocý se můýe lehce přikrýt
nedáváme při zimnici, studených rukou a nohou!
šetrnější jsou obklady jen rukou a nohou (princip je stejný, jen místo prostěradla kapesníky a nechávají se dokud chladí)
místo samotné vody použijeme vodu s octem, je to účinější
dalši mořnosti - sprchováná chladnou vodu, přikládání ledu na tepny, tam kde jsou blízko pod povrchem
při vysoké horeččce nepodáváme horké nápoje
také není vhodné teplé oblečení a hodně přikrývat
léčil můj táta silnou česnečkou, horkým lipovým čajem s medem a pocením v posteli. Na pocení je právě ten lipový čaj, který je podporuje, česnečka podle jeho slov zamete s bacily:
asi 1 l vařící vody
4 středně velké brambory
pepř
3-4 stroužky česneku
1 lžička soli
popřípadě špetka majoránky
1 lžíce husího nebo vepřového sádla
tvrdší chléb
ve vodé uvaříme rozkrájené brambory, pak rozmělníme na menší kousky
přidáme česnek utřený se solí, pepř, popřípadě majoránku
naléváme do talíře na nakrájený chléb
nakrájený chléb můžeme pro změnu předem opéci, pak teprve dát do talíře.
léčila moje máma tím, že mě nutila pít rozšlehaný syrový žloutek s medem nebo teplou vincentku s mlékem.
Obojí chutná děsně.
Někdo doporučuje čaj s medem,nejlépe pampeliškovým. Ten vyráběla každý rok moje babička, ale nenechala mi recept.
Při chrapotu doporučuji nemluvit. Nepít horké ani ledové. A tak.
A stejně si myslím, že nejlepší recept moji babičky byl: vyspat se z toho. A savřené víno taky není špatné :-)
Claudie Nováková
Máte rádi sníh?