Cokoliv může být založeno pod [Různé].

Maso je maso :-)

24.09.2008 22:06

Vepřové maso:

Kotlety raz dva

kotlety

brambory

šlehačka

sůl

pepř

kmín

kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, narovnáme do pekáče těsně k sobě

zbytek pekáče vyplníme na kostky nakrájenými syrovými brambory, brambory osolíme, připadně ještě přidáme kmín

vše zalijeme šlehačkou

pekáč strčíme do trouby a pečeme na mírném ohni asi hodinu, až se šlehačka vypeče a brambory zezlátnou až zhnědnou

 

pozn:

1/ koření můžeme obměnovat podle vlastní chuti

2/ stejně můžeme připravit i řízky, porce kuřete, popř. ryby filé, kapra) -  k rybě přidáme celý pepř, nové koření a citronovou šťávu

 

Kovářské kotlety

3-4 kotlety

6 větších cibulí

1 šlehačka

40 dkg sýra na strouhání

sůl

pepř

kotlety naklepat, osolilt, opepřit, dát do pekáčku, posypat cibulí nakrájenou na kolečka, sýrem nastrouhaným na hrubo, zalít šlehačkou a upéct v troubě

 

Řízky z bůčku

bůček

mléko

sůl

mouka

vejce

strouhanka na obalení

tuk na opečení

popřípadě sýr, pepř a pod.

maso umeleme večer přede dnem  konzumace, osolíme, v kastrolku do něho uděláme  několik otvorů nožem a ty zalijeme mlékem

druhý den slijeme mléko a tvoříme placičky, které obalujeme jako řízky a smažíme

 

Křehké řízky Xanda

maso na řízky

sůl

mléko

strouhanka, vejce, mouka na obalení

tuk na osmažení

 

řízky naklepeme a ve vhodné nádobě zalijeme mlékem, necháme do druhého dne odležet

druhý den vyjmeme z mléka, obalíme v mouce, vejci, strouhance a smažíme

 

Pozn.

stejně můžeme připravit řízky i z jiných druhů masa, ale i smažený sýr

 

Pikantní kotlety

4 kotlety

sůl

citrónová šťáva

majoránka

8 dkg másla

5 dkg cibule

2 zrnka pepře

kousek bobkového listu

1/8 l kysané smetany

3 dlg hladké mouky

 

naklepané kotlety potřeme kašičkou ze soli, kapky citronové šťávy a trochu majoránky

na másle zpěníme cibuli, přidáme pepř a bobkový list, na tomto základě opečeme kotlety, podlijeme a dusíme do měkka

měkké kotlety vyndáme, šťávu procedíme, vmícháme do ní smetanu s moukou a chvíli povaříme

pak v omáčce prohřejeme kotlety

 

podáváme s kendlíky nebo s noky

 

Ďábelské kotlety (2 porce!)

2 kotlety

hořčice

1-2 vychladlá míchaná vejce

kečup

2 plátky šunky

2 plátky sýra

sůl

pepř

 

kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, navrch navrstvíme vychladlá míchaná vejce, přidáme lžičku kečupu, plátek šunky, plátek sýra

klademe do dobře vymaštěného pekáče vedle sebe, chvíli přikryté dusíme, dopečeme  odkryté v troubě

 

podáváme s brmabory nebo bramborovou kaší

 

Kořeněné vepřové plátky (z Malajska)

1/2 kg vepřové kýty

4 stroužky česneku

2 lžíce sojové omáčky

3 lžičky cukru

trochu pepře

trochu hladké mouky

sádlo

olej

 

maso nakrájíme přes vlákno na tenké plátky

plátky potřeme olejem, popráčíme moukou a smícháme je s marinádou z česneku, sojové omáčky, cukru a pepře

na pánvi rozpustíme sádlo a maso dobře opečeme (můžeme zvlhčit trochou vody)

 

pozn:

v některých oblastech se místo česneku používá cibule - pak se  v sádle před masem osmaží kolečka dvou velkých cibulí

 

 

 

Hovězí maso

 

HOT-POT (horký hrnec - anglická kuchyně)

1/2 kg hovězího masa

6 dkg hladké m ouky

sůl

pepř

12 dkg cibule

15 dkg mrkve

2-3 stonky celerové natě

3/4 kg brambor

6 dkg másla nebo jiného tuku na formu

1/2 l vývaru z kostí nebo masa (i masox může být)

 

očištěné maso nakrájet na kostky nebo tenké plítky, obalit ve směsi mouky, soli a pepře

kastrol vymazat tukem a vrstvit do něj:

1/2 masa, 1/2 nakrájené cibule, celer. natě, brambor - posypat solí a pepřem

další část masa a zbytek zeleniny, pokrýt brambory, opět posypat solí a pepřem

zalít vývarem, přikrýt pokličkou nebo alobalem, nejrpve dusit, po vydušení vývaru péci ve střední troubě - celkem cca 2 hodiny

odkrýt povrch brambor, potřít tukem, dopéci nepřikryté . brambory zčervenají a budou křupavé

 

Hovězí maso s fazolkami (kavkazská kuchyně)

1/2 kg zadního hovězího masa

olej

2 cibule

sůl

1/2 kg fazolek

petržel

kopr

bazalka

 

maso očistíme, nakrájíme na hranolky, zrpudka osmažímke na oleji po všech stranách

přidáme drobně nakrájenou cibuli, smažíme ještě 1 - 2 minuty

podlijeme vdou, osolíme, pod pokličkou dusíme do měkka

fazolky opereme, zvlášť zalijeme vodou a dusíme 10 minut  (jen čerstvé, sterilované netřeba)

fazolky přidáme k dušenému masu, okořeníme jemně pokrájenou petrželkou, koprem, bazalkou a prohřejeme

 

podáváme s brambory nebo chlebem

 

Guláš po vinařsku

3 cibule

5 dkg slaniny

asi 1/2 kg předního hovězího masa

2-3 lžičky hl. mouky

6 dl vývaru

kousek bobkového listu

tymián

nové koření (1-2 kuličky)

pepř celý

sůl

1 dl přírodního vína

2 dl kyselé smetany

 

slaninu rozškvaříme, na ní osmahneme pokrájenou cibuli do růžova, přidáme  na kostky nakrájené maso, za stálého míchání osmahneme, zaprášíme moukou, znovu osmahneme, zalijeme vývarem, okořeníme bobkovým  listem, novým kořením, pepřem, uvedeme do varu, osolíme a dusíme pod pokličkou

během dušení podléváme vínem

před dokončením přidáme smetanu s  rozkvedlanou lžičkou mouky a povaříme do zhoustnutí

 

podáváme s houskovámi  knedlíky nebo s noky

 

A ryby taky

 

Matči talavi (rybé filé v těstíčku, indická kuchyně)

1 kg filé

3/4 lžičky soli

citronová šťáva nebo ocet

1/2 lžičky mletého pepře

1 stroužek česneku

olej na pečení

 

na těstíčko:

17 dkg mouky

1 žloutek

mléko dle potřeby

 

filé omyjeme, osušíme, nakrájíme na kousky 7,5 x 6 cm (anebo si ho koupíme už v kouskách ;-) , povrch pobodáme ostrým nožem a potřeme směsí citronové šťávy, soli, pepře a rozetřeného česneku

necháme 1 - 2 hodiny marinovat, mezitím si připravíme těstíčko (viz dále - příprava těstíčka)

filé vyjmeme z  marinády, necháme několik minut oschnout, obalíme v těstíčku a vložíme do rozpáleného oleje

1 - 2 obrátíme, pečeme do zlatova, vyjmeme, necháme okapat

podáváme velmi horké

 

příprava těstíčka:

do mouky vmícháme žloutek a všleháme dostatek mléka, abychom získali řídké těsto

necháme uležet asi 15 minut, pak lehce promícháme

 

Kapr ZdeBo & col

kapr porcovaný

sůl

pepř celý

nové koření

cibule

máslo

zelené papriky

rajčata

 

porce kapra osolíme, přidáme pepř, nové koření, obložíme kolečky cibule a necháme rozležet zabalené v alobalu, nejlépe přes noc

k rozleženému kaprovi přídáme máslo a proužky papriky

pečeme do měkka - asi 20 minut

pak přidáme rozkrájená rajčata a ještě asi 10 minut dopečeme