kotlety
brambory
šlehačka
sůl
pepř
kmín
kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, narovnáme do pekáče těsně k sobě
zbytek pekáče vyplníme na kostky nakrájenými syrovými brambory, brambory osolíme, připadně ještě přidáme kmín
vše zalijeme šlehačkou
pekáč strčíme do trouby a pečeme na mírném ohni asi hodinu, až se šlehačka vypeče a brambory zezlátnou až zhnědnou
pozn:
1/ koření můžeme obměnovat podle vlastní chuti
2/ stejně můžeme připravit i řízky, porce kuřete, popř. ryby filé, kapra) - k rybě přidáme celý pepř, nové koření a citronovou šťávu
3-4 kotlety
6 větších cibulí
1 šlehačka
40 dkg sýra na strouhání
sůl
pepř
kotlety naklepat, osolilt, opepřit, dát do pekáčku, posypat cibulí nakrájenou na kolečka, sýrem nastrouhaným na hrubo, zalít šlehačkou a upéct v troubě
bůček
mléko
sůl
mouka
vejce
strouhanka na obalení
tuk na opečení
popřípadě sýr, pepř a pod.
maso umeleme večer přede dnem konzumace, osolíme, v kastrolku do něho uděláme několik otvorů nožem a ty zalijeme mlékem
druhý den slijeme mléko a tvoříme placičky, které obalujeme jako řízky a smažíme
maso na řízky
sůl
mléko
strouhanka, vejce, mouka na obalení
tuk na osmažení
řízky naklepeme a ve vhodné nádobě zalijeme mlékem, necháme do druhého dne odležet
druhý den vyjmeme z mléka, obalíme v mouce, vejci, strouhance a smažíme
Pozn.
stejně můžeme připravit řízky i z jiných druhů masa, ale i smažený sýr
4 kotlety
sůl
citrónová šťáva
majoránka
8 dkg másla
5 dkg cibule
2 zrnka pepře
kousek bobkového listu
1/8 l kysané smetany
3 dlg hladké mouky
naklepané kotlety potřeme kašičkou ze soli, kapky citronové šťávy a trochu majoránky
na másle zpěníme cibuli, přidáme pepř a bobkový list, na tomto základě opečeme kotlety, podlijeme a dusíme do měkka
měkké kotlety vyndáme, šťávu procedíme, vmícháme do ní smetanu s moukou a chvíli povaříme
pak v omáčce prohřejeme kotlety
podáváme s kendlíky nebo s noky
2 kotlety
hořčice
1-2 vychladlá míchaná vejce
kečup
2 plátky šunky
2 plátky sýra
sůl
pepř
kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, navrch navrstvíme vychladlá míchaná vejce, přidáme lžičku kečupu, plátek šunky, plátek sýra
klademe do dobře vymaštěného pekáče vedle sebe, chvíli přikryté dusíme, dopečeme odkryté v troubě
podáváme s brmabory nebo bramborovou kaší
1/2 kg vepřové kýty
4 stroužky česneku
2 lžíce sojové omáčky
3 lžičky cukru
trochu pepře
trochu hladké mouky
sádlo
olej
maso nakrájíme přes vlákno na tenké plátky
plátky potřeme olejem, popráčíme moukou a smícháme je s marinádou z česneku, sojové omáčky, cukru a pepře
na pánvi rozpustíme sádlo a maso dobře opečeme (můžeme zvlhčit trochou vody)
pozn:
v některých oblastech se místo česneku používá cibule - pak se v sádle před masem osmaží kolečka dvou velkých cibulí
1/2 kg hovězího masa
6 dkg hladké m ouky
sůl
pepř
12 dkg cibule
15 dkg mrkve
2-3 stonky celerové natě
3/4 kg brambor
6 dkg másla nebo jiného tuku na formu
1/2 l vývaru z kostí nebo masa (i masox může být)
očištěné maso nakrájet na kostky nebo tenké plítky, obalit ve směsi mouky, soli a pepře
kastrol vymazat tukem a vrstvit do něj:
1/2 masa, 1/2 nakrájené cibule, celer. natě, brambor - posypat solí a pepřem
další část masa a zbytek zeleniny, pokrýt brambory, opět posypat solí a pepřem
zalít vývarem, přikrýt pokličkou nebo alobalem, nejrpve dusit, po vydušení vývaru péci ve střední troubě - celkem cca 2 hodiny
odkrýt povrch brambor, potřít tukem, dopéci nepřikryté . brambory zčervenají a budou křupavé
1/2 kg zadního hovězího masa
olej
2 cibule
sůl
1/2 kg fazolek
petržel
kopr
bazalka
maso očistíme, nakrájíme na hranolky, zrpudka osmažímke na oleji po všech stranách
přidáme drobně nakrájenou cibuli, smažíme ještě 1 - 2 minuty
podlijeme vdou, osolíme, pod pokličkou dusíme do měkka
fazolky opereme, zvlášť zalijeme vodou a dusíme 10 minut (jen čerstvé, sterilované netřeba)
fazolky přidáme k dušenému masu, okořeníme jemně pokrájenou petrželkou, koprem, bazalkou a prohřejeme
podáváme s brambory nebo chlebem
3 cibule
5 dkg slaniny
asi 1/2 kg předního hovězího masa
2-3 lžičky hl. mouky
6 dl vývaru
kousek bobkového listu
tymián
nové koření (1-2 kuličky)
pepř celý
sůl
1 dl přírodního vína
2 dl kyselé smetany
slaninu rozškvaříme, na ní osmahneme pokrájenou cibuli do růžova, přidáme na kostky nakrájené maso, za stálého míchání osmahneme, zaprášíme moukou, znovu osmahneme, zalijeme vývarem, okořeníme bobkovým listem, novým kořením, pepřem, uvedeme do varu, osolíme a dusíme pod pokličkou
během dušení podléváme vínem
před dokončením přidáme smetanu s rozkvedlanou lžičkou mouky a povaříme do zhoustnutí
podáváme s houskovámi knedlíky nebo s noky
1 kg filé
3/4 lžičky soli
citronová šťáva nebo ocet
1/2 lžičky mletého pepře
1 stroužek česneku
olej na pečení
na těstíčko:
17 dkg mouky
1 žloutek
mléko dle potřeby
filé omyjeme, osušíme, nakrájíme na kousky 7,5 x 6 cm (anebo si ho koupíme už v kouskách ;-) , povrch pobodáme ostrým nožem a potřeme směsí citronové šťávy, soli, pepře a rozetřeného česneku
necháme 1 - 2 hodiny marinovat, mezitím si připravíme těstíčko (viz dále - příprava těstíčka)
filé vyjmeme z marinády, necháme několik minut oschnout, obalíme v těstíčku a vložíme do rozpáleného oleje
1 - 2 obrátíme, pečeme do zlatova, vyjmeme, necháme okapat
podáváme velmi horké
do mouky vmícháme žloutek a všleháme dostatek mléka, abychom získali řídké těsto
necháme uležet asi 15 minut, pak lehce promícháme
kapr porcovaný
sůl
pepř celý
nové koření
cibule
máslo
zelené papriky
rajčata
porce kapra osolíme, přidáme pepř, nové koření, obložíme kolečky cibule a necháme rozležet zabalené v alobalu, nejlépe přes noc
k rozleženému kaprovi přídáme máslo a proužky papriky
pečeme do měkka - asi 20 minut
pak přidáme rozkrájená rajčata a ještě asi 10 minut dopečeme
Claudie Nováková
Máte rádi sníh?