(Pan Japko)
půl kila svíčkové
1 vejce
špetka soli
3 lžíce sádla
10dkg bílého zelí
trošku houbiček
1 velká cibule
paprika
1 lžička Wei –su
1 lžíce sojové omáčky
2 lžíce žlutého vína
2 stroužky česneku
hodně sádla
solamyl
Takže je víkend a osamělý muž nemá co dělat. Kručí mu v břiše a tak se podívá do staré kuchařky. A co se nestane? Najde recept, který ho zaujme. Utíká tedy do krámy koupit příslušné ingredience (pozn. Koupíme dvě lahve vína v případě, že by se jedna ztratila). A můžeme začít vařit.
Svíčkovou nakrájíme na nudličky, smísíme se solamylem, solí, vejci. Mezitím si rozpálíme sádlo na pánvi. Nebudeme sádlem šetřit, je přece víkend. Když už tak hezky krájíme masíčko je také potřeba nakrájet zeleninku, cibuli a zelí. Čekáme než se nám sádlo rozpálí. Během pauzy popíjíme donesené víno. Až sádlo bude dostatečně horké, naložíme na pánev masíčko. Mícháme, mícháme, mícháme a popíjíme víno (je dobré si trochu vína nechat – bude ještě potřeba). Po chvíli přidáme zeleninku a všechno to zase hezky mícháme. V této fázi se hodí přidávat sojovou omáčku a Wei – su. Zase mícháme. Míchání je alfou a omegou tohoto receptu, tudíž nepodceňovat. Teď přichází nejdůležitější část. Přidávání vína. Zde záleží na každém jedinci. Zkušení alkoholici přidají celou láhev. Pro ostatní je ideál tak 1dcl. Ještě také přidáme na plátky nakrájený česnek. A zase mícháme. Mícháme a občas zkusíme masíčko jestli je už dostatečně měkké. Pokud ano je záhodno pokrm servírovati. Ještě, že máme druhou láhev vína, abychom mohli zahájit víkendový obědový rituál. Dobrou chuť.
Claudie Nováková
Máte rádi sníh?