Cokoliv může být založeno pod [Různé].

Vánoce, vánoce přicházejí

21.12.2008 21:28

Na pečení vánočního cukroví je už pozdě - leda byste vánoce chtěli odložit někdy na leden, protože dřív se prostě nerozleží a nezměkne.
Pokud už máte napečeno, napekli jste včas a taky neměkne, zkuste linecké přendat do plechové nádoby. Na perníčky je prý vhodný hliněný krajáč. A nebo   můžete zkusit k cukroví přidat rozkrojené jablko, to prý taky pomáhá.
Pokud jste napekli včas, cukroví se rozleželo a rodina ho už stihla sníst, nezabíjejte je. Zajděte do cukrárny, v horším připadě do nákupního centra. Pokud nebudou mít ani cukroví, ani čajové pečivo, ani sušenky, kašlete na to. Alespoň přes vánoce tolik nepřiberete.
 Anebo zkuste  pro změnu nějaké nepečené dobroty.
PS: čabajka nakrájená  na kolečka vypadá na talířku taky dobře  a dobrá je taky dost;-)

 

Hořká čokoláda podle mojí maminky 

1/4kg tuku, 100% (např. 1 omega)
20 dkg cukru moučka
10 dkg kakaa (kakaa jako čistého kakaového prášku, ne instantní kakako typu Granko apod)
2 lžičky mleté kávy
1 rovná polévková lžíce bramborové moučky

tuk   rozehřejeme na kamnech, v něm necháme za stálého míchání rozpusttit cukr, pak  přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme
hmotu naléváme do formiček vypláchnutých studenou vodou, necháme ztuhnout, pak vyklápíme

Tučňáci podle ženy mého šéfa 

(recept vystačí asi na 25 tučňáků)

70 g mletých dětských piškot
80 g mletého kokosu
100 g cukru moučka
60 g másla
1 lžíce rumu
1 lžíce mléka

na dohotovení:
máslový kakaový krém
25 dětských piškot
40 g mléčné čokoládové polevy
50 g půlených oloupaných mandlí
1 lžička barevného cukrářského máčku
5 plítků kandovaných papájí

mleté piškoty promícháme s koksem, cukrem, přidáme nakrájené máslo, rum a mléko
vypracujeme těsto, kterým plníme formičky - včelí úly, úly plníme máslovým krémem a klademe na kulaté piškoty
vzhledu tučňáků dosáhneme tak, že vrchní špičku a podélně  půlku úlu potřeme čokoládovou polevou, 
na kterou po stranách přilepíme půlky mandlí jako křidélka, do vrchní části potřené čokoládovou polevou 
vtiskneme dva máčky jako oči, zobáčky vytvoříme z drobných trojúhelníčků kandovaného ovoce
a rovněž vsadíme do polevy, necháme zatuhnout

Kakaový krém pro tučňáky 

(množství vystačí na 2 dávky tučňáků)

3 dl méka
 

30 g hrubé mouky
120 g moučkového cukru
20 g kakaa
50 g másla
rum

mléko rozmícháme s moukou, cukrem a kakaem, uvaříme hustý krém
necháme vychladnout
do vychladlého zamícháme  máslo a trochu rumu

 

Dort od Danuščiny maminky (vynikající!)

 2x neochucené pomazánkové máslo 

1x smetana ke šlehání

15 dkg moučkového cukru

kafe (tekuté, bezlógrové, stačí 1 hrnek)

granko

piškoty

rum nebo jiný alkohol

alobal


 

 

Příslušnou nádobu na dort vystelete alobalem. Dno pokryjete (hustě vedle sebe) piškoty, které předtím vymácháte v kávě. Následně piškoty pokropíte rumem.

Mezitím ve vedlejší nádobě smícháte pomazánkové máslo, cukr a smetanu ke šlehání a rozmixujete to, aby z toho vznikla sladká krémovitá hmota.

Krémovitou hmotou překryjete piškoty. Na to pak naskládáte druhou vrstvu piškotů (zase co nejhustěji to jde, zase předem vykoupat v kafi a potom pocákat rumem..) . Na to opět krém, pak třetí vrstva piškotů a třetí vrstva krému. Třetí vrstvu krému zasypete grankem a je hotovo.

Pak to chce dát celý výrobek někam do chladu a pokud možno ho tam nechat do druhého dne, aby ztuhl.

 

 

Střecha z BeBe sušenek

1 balení světlých sušenek BeBe

1 balení tmavých sušenek BeBe

15 dkg cukru moučka

20 dkg másla (nebo rosltinného tuku, např. Flora, Ráma a pod)

50 dkg obyčejného jemného tvarohu

2 banány

popř. rum

čokoládová poleva na polití


 

Ušleháme máslo s cukrem a tvarohem, popřípadě ochutíme rumem. (ručním šlehačem, metlou , .. podle zvyku).

Na alobal naskládáme šachovnici z BeBe sučenek – 3 řady po 7 sušenkách, střídáme světlé a tmavé.

Potřeme polovinou tvarohového krému a zakryjeme znovu šachovnicí z BeBe sušenek, tentokrát světlé a tmavé prohodíme (tedy vlastně světlé dáváme na tmavé a naopak).
Potřeme zbytkem krému a na prostřední řadu položíme oloupané banány.

Alobal z obou delších stran přiklopíme k sobě tak, že sušenky se nahoře spojí do střechy.

Po zatuhnutí v ledničče polijeme čokoládovou polevou a dáme znovu vychladit.


Tak a to je všechno, o vánocích je důležitější pohoda, než rekordy ve vaření.
Udělejte si svařené víno nebo grog (ten můžete pro změnu zkusit z becherovky) a jen tak tlachejte, čtěte si, sledujte telenovely nebo vybarvujte omalovánky - dělejte prostě cokoliv co vás potěší a o čem si myslíte, že na to není čas. Čas se najde vždycky. Při nejhorším neumyjete okna nebo neuděláte něco jiného,  nepodstatného, no :-)
Hezké vánoce!